Home » Featured

Vigyázat! Változtak az adóelőleg levonási szabályok.

Written By: László on március 5, 2012 No Comment

Az elmúlt évben a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a kifizetőnek csak akkor kellett az adóelőleget levonnia a számlaképes magánszemélyektől, ha azt a magánszemély írásban kérte.

Ez megváltozott 2012. január 1-jétől, mert a kifizetőnek az adószámos magánszemélytől adóelőleget kell minden esetben levonnia.

Hogy milyen számlákról is van szó? Amiket a korábban szellemi szabadfoglalkozásúaknak nevezettektől és az ingatlan bérbeadóktól fogad be egy vállalkozás. Valójában számlát ad ilyenkor a magánszemély, amin a címén kívül csak a 7-es számmal kezdődő adószáma szerepel. Ez jelenti azt, hogy nem szabad a számla összegét kifizetni 2012-től ismét, mert adóelőleget kell belőle levonni, és mint a járulékterhet nem viselő, szociális hozzájárulási adó alapját nem képező jövedelem után általános mértékű egészségügyi hozzájárulást kell utána megfizetni.

Különösen fontos, hogy ezeket a magánszemélyeket megkülönböztessük már a megállapodáskor, hiszen többe kerül a vállalkozásnak a vállalási összegre rakódó egészségügyi hozzájárulással. S még az egyéni vállalkozó számlájától is meg kell tudni különböztetni, mert ha az rávezeti az azonosítóját, vagy az igazolványszámát, akkor abból nem kell szja előleget vonni, s egyéb költség sem merül fel a számlájával kapcsolatosan.

Tehát a számlaképes magánszemélyt minden esetben a számlája benyújtásakor nyilatkoztatni kell az alábbiakról:
• Választott költséghányadról, de az a bevétele maximum 50%-ka lehet, mint adóalap, amit számlákkal kell alátámasztani majd az éves bevallásakor. Ezen nyilatkozat hiányában a bevétel teljes összege az adóelőleg-alapba tartozik kivéve, ha a költségtérítés önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, ekkor csak a bevétel 90 százalékát kell az adóelőleg-alapnál figyelembe venni.
• Adóalap kiegészítésről, hogy az összevont adóalapba tartozó várható éves jövedelme a magánszemélynek az adott kifizetéssel együtt sem haladja meg a 2 millió 424 ezer forintot.

Nyilatkozat minta elérhető az APEH honlapján:
http://www.apeh.hu/data/cms215409/2012adoeloleg_nyilatkozat_koltsegek.pdf

Fentiek alapján kérjük, hogy az ilyen jellegű számlákat megkülönböztetett figyelemmel kísérjék, mert komoly adóhátralékuk keletkezhet belől utólag. Könyvelőjüknek pedig legkésőbb a hónap elején juttassák el az érintett számlát, hogy a havi bérszámfejtésbe legyen idő beállítani.

Forrás: THT.hu

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

You must be logged in to post a comment.

  Copyright ©2010 President Társasházkezelő Kft., Minden jog fenntartva.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com