Home » Lapozgató

A felújítási alap képzés tényleg mumus?

Written By: SzaBi on március 10, 2020 No Comment

Felújítatlanul és felújítva. Nem mindegy, hogy melyikben árulja valaki a lakását!

Felújítási alap. Ezt a szókapcsolatot leginkább azok ismerhetik, akik vettek már fel társasházuk részére hitelt, vagy kellően körültekintőek és eleve képeznek ilyet, merthogy nem kötelező.

Nem az, viszont erősen ajánlott. Több olyan épülettel találkoztunk már, legyen szó akár 8 lakásos kisebb társasházról, vagy a több, mint 70 albetétes közepes méretűről, akik hírből sem hallották a felújítási alap megnevezést, sőt, nem is rendelkeztek megtakarítással.

Az ilyen épületeknél ha éppen égető szükség volt egy felújítás finanszírozására, akkor gyorsan összekalapozták, vagy célbefizetést rendeltek el, és azt vagy tudták a lakók határidőre teljesíteni, vagy sem. Ilyen esetben gyorsan kimerítették a forrásaikat, illetve a tulajdonosok forrásait is, mivel senki sem úgy gazdálkodik manapság a magánvagyonával, hogy bármikor 100-200 000 Forintot, vagy akár ennél lényegesen többet, be tudjon fizetni a társasház részére.

A felújítási alap megtakarításra utalást -meglepő módon sem a társasházakról szóló törvény sem a lakásszövetkezetről szóló nem írja elő- egyedül a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100012.kor foglalkozik vele, de ott is olyan minimális érték került meghatalmazásra mind az új építésű, mind az idősebb épületek esetében, amelyből nem hogy felújítani, de még karbantartani sem lehet az adott ingatlant.

Fentiek alapján a körültekintő felújítási alap képzésről szóló döntés és annak rendszeres szerepeltetése a közös költség részeként elengedhetetlenül fontos! Manapság az a ház, ahol legalább -mérettől függően- legalább 30-50 Forint négyzetméterenként, vagy akár tulajdoni hányadonként szedett felújítási megtakarítás nem keletkezik és azt nem kezelik elkülönítetten, könnyen nehéz helyzetbe kerülhet egy nagyobb felújítás alkalmával.

Nem utolsó sorban pedig az sem mindegy, hogy milyen épületben akarjuk értékesíteni ingatlanunkat, vagy éppen milyenben vásárolni. A rendesen karbantartott épületekben nem ritka a 15-30%-os értéknövekedés.

 

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

You must be logged in to post a comment.

  Copyright ©2010 President Társasházkezelő Kft., Minden jog fenntartva.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com