Home » Kérdése van?

Tegye fel kérdéseit, írja meg véleményét.

Written By: László on november 23, 2010 19 hozzászólás

 Örömmel vesszük javaslatait is!

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

19 hozzászólás to “Tegye fel kérdéseit, írja meg véleményét.”

 1. Latogato on: 12 december 2010 at 13:42

  Ki fizeti a kéménybélelést?

  Egy 40 lakásos társasházban élek. A háznak 8 kéménye van,amely a lakások egyenkénti melegvíz-ellátását biztosító gázkészülékek füstjét hivatott elvezetni. A 8 kéményből kettőt évtizedekkel ezelőtt biztonsági okokból lefalaztak. Így 10 lakás kénytelen azóta is a melegvizét drágább, elektromos úton biztosítani magának. Most esedékessé vált a fennmaradt 6 kémény bélelése, amelyet az összes lakóval, a tulajdoni hányad arányában, akarnak megfizettetni.

  1:Köteles vagyok-e én és még másik 9 lakás tulajdonosa hozzájárulni a minket nem érintő felújítás költségéhez?

  2:Ha igen, akkor követelhetjük-e ezen lakótársakkal,hogy a mi kéményünket is közös pénzből újítsák föl?

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: M.György

  • Leslie on: 12 december 2010 at 13:54

   Kedves György!

   Igen kénytelen befizetni a közös tulajdonú kémények használatába, ugyanakkor valóban jogos a felvetés, követelhetik a lefalazott kémények közös pénből való felújítását.

 2. Burjan eva on: 11 március 2013 at 10:04

  Burjan eva on:
  23 február 2013 at 20:47Közgyűlést hívtak össze abban a 65 lakásos társasházban ahol élek. Ezen ismertették, hogy a ház felújítását tervezik, már hoztak is árajánlatot. Az árajánlat 67.millió, és ezt hitelből szeretnék megoldani. Az árajánlat csak a külső szigetelésre vonatkozik, az ajtók, ablakok nincsenek benne, azt még ezen felül kellene a lakóknak saját költségükön megcsináltatni.
  Többen jeleztük, hogy mi ezt nem szeretnénk, mert nem fér bele a család költségvetésébe. Hány százaléknak kell belegyezni a felújításba ahhoz, hogy valóban megtörténjen. Ha nem tudjuk vállalni kötelezhetnek rá?

  Azt olvastam, az Önök információjában, hogy a felújításhoz, mindenkinek hozzá kell járulni. Remélem jól értem.
  Kérem segítségüket, megnyugtató válaszukat.

  Segítségüket köszönöm.

  • László on: 14 április 2013 at 05:04

   Kedves Éva!

   A 2012.01.01-től hatályos (2003. év i CXXXIII) törvény szerint:

   38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk
   arányában illeti meg a szavazati jog.
   (2) Ha e törvény másképpen nem rendelkezik, a közgyűlés,
   illetőleg a megismételt közgyűlés a határozatát a jelen levő
   tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű
   szavazattöbbségével hozza meg.
   (3) A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához
   a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges.

   A társasházi törvény 56. § 2.2.-2.3. pontjai tartalmazzák a fogalmakat a felújításra vonatkozóan, amely lehet teljes, részleges felújítás vagy korszerűsítés. Eszerint a hőszigetelés vagy a tető felújítása nem tartozik a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz, a közgyűlésen a többség dönthet annak elvégzéséről. Amennyiben viszont hitelt kell hozzá felvenni, akkor az érintett bank fogja megmondani, hogy milyen feltételekkel ad hitelt, milyen tulajdonosi egyetértés szükséges hozzá.

   A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások közé azokat kell besorolni, amelyek nem szükségesek feltétlenül a társasház üzemeltetéséhez – pl. úszómedence kialakítása, a közös területek és a bejárat kamerával történő felszerelése stb. Ezek a beruházások kényelmi, biztonsági vagy luxus kiadásoknak tekinthetők, mert ezek nélkül a társasház működése biztosítható.

   Tehát sajnos nem jól olvasta, egy ilyen felújításhoz nem kell az összes tulajdonosnak hozzájárulnia.

 3. rowena on: 10 május 2013 at 21:46

  A kérdező másik kérdésére szeretnék én is választ kapni: hogy ha a nyílászárók cseréje nincs benne a megszavazandó árajánlatban, akkor lehet-e kötelezni a lakót arra, hogy saját zsebből állja a hőszigetelést megelőző nyílászáró cserét? Ha igen, akkor milyen szavazati arány kell hozzá? Elég az egyszerű többség? És ha megszavazzák, akkor tehet-e ellene valamit?

  • SzaBi on: 15 május 2013 at 00:44

   Tisztelt kérdező!
   Amennyiben a közgyűlési határozatban, illetve az ajánlatban nem szerepel nyílászáró csere, akkor kötelezni semmiképpen sem lehet az érintett tulajdonost, hogy márpedig akkor is cseréltesse ki. Természetesen ez lenne az ildomos, mert így később nem kell megbontatni az új szigetelés lezárásait a nyílászárók cseréje miatt. Erre a szigetelés megszavazásánál kellett volna gondolnia a közös képviseletnek, illetve az ajánlat kérőjének. Kis többletköltséggel, LTP vagy Fundamenta megtakarítás indításával, illetve EUB-s kamattámogatott hitellel ez is igen hatékonyan megoldható lett volna.

 4. Laci on: 12 május 2013 at 15:30

  Tisztelt Társasházkezelő Kft.
  Az alábbiakban kérném a tanácsukat:

  8 lakásos társasházban lakom. A kéményfejek falazata erősen elhsználódott, a Főkétüsz előirta a kéményfejek átépítését. A házban gyűjtőkémények megszüntetése történne úgy, hogy turbós megoldással egyedi kémények lennének. Az én lakásomnál olyan megoldás lenne, mely a jelenlegi parapetes megoldás felhasználásával, kéménytől független egyedi fűtés kerülne kialakításra, tehát a kéményről teljes egészében leválnék. Az alapító okirat szerint közös tulajdonú ” kémények, azok falazatai” . Kérdésem az lenne, hogy az egyedi kéménybélelések finanszirozásába a tulajdoni hányadom alapján be kell-e szállnom, annak ellenére, hogy az én lakásomat ez nem érinti, illetőleg nem közös gyűjtőkémény felújításáról, hanem egyedi konkrét lakásokhoz kapcsolódó kéménybélelésről – csövezésről – van szó. Természetesen a közös tulajdonnak tekinthető kéményfejek átépítésébe a tulajdoni hányadom arányában be fogok szállni.

  Másik kérdésem:

  A ház 60-as években épült, mindegyik lakáshoz tartozott külön rekeszű lomtátoroló . A 80-as években az én tárolóm beázott ezért az akkor száritóként nyilvántartott helységbe kellett átköltöznöm. ( Ez kb. 2 m2-rel nagyobb és annyi a különbség, hogy nem dróthálós, hanem vasajtaja van. ) 1991- ben történt meg a Társasház megalakulása, a lakások megvásárlása. Az alapító okirat szerint ez az általam jelenleg is használt helyiség is lomtárolóként van feltünteve. Az alapító okirat szerint a lakásokhoz kizárólagos használattal tartozik a lomtároló. A vásárláskor, illetve a Társasház alapításakor ezt a tárolót használtam ennek a tudatában vásároltam meg a lakást. Az elmúlt közgyűlésen pár tulajdonostárs felvetette, hogy költözzek ki onnan a 60 években használt lomtárolóba, ami jelenleg üres. Kérdésem, hogy közgyűlési határozatban erre kötelezhetnek-e?

  Várva a választ, előre is köszönettel

  • SzaBi on: 15 május 2013 at 00:50

   Kedves Laci!

   Amennyiben írásban is lemond a kéményjárat használatáról, illetve mind a gázművektől, mind a kéményseprőktől van igazolása, hogy a jelenlegi rendszer és a füstgáz elvezetése megfelelő, akkor véleményem szerint nem kell önnek kémény csövezést kialakítani. Azt viszont jól látja, hogy a kéménytag újjáépítésből a részét mindenképpen ki kell vennie tulajdoni hányada szerint.
   Másik kérdésével kapcsolatosan a tárolók használatát, hacsak azt az alapító okirat önmagában nem szabályozta, az SZMSZ vagy a tulajdonosok közgyűlési határozata szabályozhatja. Tehát ha a tulajdonosok úgy döntenek, igen, el kell azt hagynia, viszont ön jogot formálhat a tároló felújítására, vízmentessé tételére, a társasház közösségével szemben. Felajánlhatja még a többlethasználat fizetését is, így a plusz 2 m2 tekintetében felajánlhat egy havi fizetendő összeget a társasháznak.

   • Laci on: 15 május 2013 at 16:44

    Tisztelt SzaBi!
    Az Alapitó okiratban a következő szerepel: „Kizárólagos használat illeti meg a közös tulajdon XIV. pontja alatti pincei lomtárolókra a külön tulajdon 1-8. pontjában felsorolt öröklakások tulajdonosait.” Az alapitó okirat, – mely 1992-ben készült – illetve a Társasházzá alakuláskor ez a helység lomtárolóként került feltüntetésre, s akkor már több mint 24 éve ezt a helységet használtuk. A vita abban van, hogy nem a Társasház alakulása utáni állapotot, hanem az azt megelőzőt – amikor bérlakások voltak – akarják alkalmazni és kiköltöztetni a 1962-1981-ig használt lomtárolóba. Ezt jogilag megtehetik egy közgyűlési határozattal?

    • SzaBi on: 17 május 2013 at 13:06

     Kedves Laci!
     Az alapító okiratot kell mindig alapul venni. Ha azon nem változtattak, nem módosították és az azt tartalmazza -azaz, ha jól értem az önnek kedvező használatot-, akkor nem határozhatnak másként. Maximum az alapító okiratot módosíthatják. Tehát jogilag az alapító okirat a „szentírás”.

     Remélem segítettem. Amennyiben ennek ellenére határozatot hozna a társasház ebben, úgy a kihirdetéstől számított 60 napon belül bíróságnál támadhatja meg azt.

     Üdvözlettel, Bihari Szabolcs

 5. zsuzsi53 on: 14 május 2013 at 23:40

  Üdv.
  60 lakásos panelházban élünk és most a lakók 80%-a megszavazta a külső szigetelést.
  Problémám, hogy úgy szavazták meg, hogy a 35m2, a 53m2 és a 60m2 lakás tulajdonosok egyformán fizetnek, tehát nem értékarányosan. A mi lakásunk 35 m2 és 2 db külső homlokzati panel tarozik hozzá, amit szigetelnek, a többi lakáshoz 3 illetve 4 külső panel tartozik. Tehát lakásonként és nem négyzetméterre/ külsö homlokzati panel darabra/ szavazták meg. Sajnos hiába érveltünk nem fogadták el az érvet. Természetesen a nagy lakásokra eső részt a kis lakások fizetik meg, ami jelen esetben irreálisnak tartunk. Kérdésem mit lehet ilyenkor tenni?, mert érdeklődtem ahol már elvégeztek szigetelést ott a lakás méretnek megfelelően számolták ki a fizetendő összeget.
  Amikor újra szóvá tettük a közös képviselőnél akkor azt a választ kaptuk, hogy vegyünk fel hitelt, amit a közös képviseli intéz/ jelen esetben 350.000 Ft-ról van szó önerő /hitellel 450.000 Ft/, de közültük, hogy a családi költségvetés nem engedi meg, akkor azt mondta, majd jogi úton behajtják rajtunk. Miért kötelezhetnek valakit ilyen összegű és ráadásul egy aránytalanul kiszámolt összeg fizetésre? Bank ilyen esetben is ad hitelt a háznak, ha valaki nem akar ilyen áron szigetelést?
  Válaszukat megköszönve várom!
  Iné Zsuzsi

  • SzaBi on: 15 május 2013 at 00:40

   Tisztelt Hölgyem!

   Kérdéséből sajnos nem derül ki, hogy mikor született határozat a felújításról, illetve mikor lett az kihirdetve. Ugyanis felújítások esetében az egyes magántulajdonok tulajdonosai tulajdoni hányadukban kell, hogy hozzájáruljanak a felújítások összegéhez. Tehát nem albetét (lakás) darabszám alapján. Ez alapján a közgyűlési határozat megtámadását javasoljuk (erre a határozat megszületésétől, illetve a tudomásra jutástól (kihirdetés) 60 napja van bármelyik tulajdonosnak, ha úgy véli hogy a határozat az ő érdekeit sérti, és a bíróságnál kell kezdeményezni.
   Előtte javaslom felhívni erre a közös képviselet figyelmét, hogy módosítsák a fizetendő összegeket, illetve rendkívüli közgyűlésen fogadtassák el az új törlesztőrészleteket, vagy hitelösszeget.
   A banki hitel már más kérdés, ott több kritériumnak kell, hogy megfeleljen a társasház és a közös képviseletnek is több a társasházat érintőm leginkább pénzügyi dologról, kell, nyilatkoznia. Egy felújítás sok esetben javít az ingatlanok értékén, de feltétlenül figyelembe kell venni a tulajdonosok lehetőségeit, illetve segíteni kell(ett volna) őket LTP vagy Fundamenta megtakarítás indításával, illetve kedvezményes EUB kamattámogatott hitel felvételével.

 6. zsuzsi53 on: 15 május 2013 at 10:42

  Üdvözlöm!
  Kérdésem lenne, hogy az említett -felújítások esetében az egyes magántulajdonok tulajdonosai tulajdoni hányadukban kell, hogy hozzájáruljanak a felújítások összegéhez-
  milyen jogszabály,rendelet tartalmazza.
  Kérem írja meg, hogy a közös képviselővel tudjam ismertetni.
  A határozat a felújításról 60 napon belüli.
  Köszönöm Iné Zsuzsi

 7. szilagyi agnes on: 12 december 2013 at 18:25

  Kéménybélelés!

  Egy 27 lakásos társasházban lakom ahol szeretnék felújítani a kéményeket. Ez egy 5 emeletes társasház , amelynek én a a földszintjén lakom. A társasház egy pályázaton nyert egy csekély összeget, és vele egy kivitelezőt , aki árajánlatot is küldött nekem. Idézem:
  „Az épület kéményeinek tetőn kívüli szakaszai légörvényben vannak, ezért egyes kéményjáratok magasítása szükséges. A szabvány szerint a 2 fm-nél magasabb toldóidommal rendelkező használatban lévő kémények bélelése kötelező. Az Önök által használt kéményre magasabb toldóidom kerül telepítésre, így ki kell bélelni a járatot. ” Az ár ajánlatban 28 fm szerepel és a közös képviselő szerint , mivel ez csak engem érint nekem kell az egészet ki fizetnem. A kémény a főtartószerkezetben található és a lakás csak erre az egy kéményre van rá kötve. (cirkó fütés van a lakásban). Alapító okiratot, szmszt nem láttam.
  Kérdésem a következő lenne: tényleg engem terhel csak az összes költség?
  Válaszát előre is köszönöm : Sz. Ági

 8. László on: 12 december 2013 at 22:46

  Kedves Ági!

  Természetesen szó sincs arról, hogy kizárólag csak Önt terhelné a kémény felújítás költsége. Az olyan részek felújítási és egyéb költségei, mint bármely a házban található osztatlan közös tulajdon, minden tulajdonost a tulajdoni hányada arányában terheli. Szép is lenne, ha ezek alapján például egy lift felújításkor a földszinti lakók azt mondanák, hogy annak a költségeibe nem szállnak be, hiszen nem is használják, vagy egy tető felújítás költségeit mondjuk a legfelső emeleten lakóknak kellene kifizetni, mert a többieket „nem érinti”. A társasházi törvény erről egyértelmű rendelkezést tartalmaz, hívja fel erre a közös képviselő figyelmét, bár ha a tevékenységéért kap bármilyen díjazást, úgy rendelkeznie kell megfelelő Társasházkezelő szakvizsgával és a területileg illetékes Polgármesteri Hivatal által vezetett Társasházkezelő listán is szerepelnie kell. Ha pedig így van, akkor nyilvánvaló módon ismernie kell a törvény rendelkezéseit.

 9. Nickye on: 19 december 2013 at 11:46

  Üdvözlöm!

  Sajnos sehol se találtam egyértelmű választ arra vonatkozóan h mi a teendő abban az esetben ha saját költségre kell kibéleltetni a kéményt.
  Több éves gáz bojler található a lakásban aminek a lecserélésre és üzembe helyezése a kéménybélés után lehetséges.
  Az első emeleten lakunk a ház pedig 4 emeletes. Tehát mind a 4 emeleten lévő lakásban nekünk (mert jelenleg nekünk van rá szükségünk) ki kell béleltetni ami nem kis összeg egy összegben.
  Jelen esetben még maga az új készülék megvásárlása is problémát okozna, nem hogy az egész ház rész kéménybéleltetése. (nyugdíjból)
  Húzni lehet a dolgot javíttatással de már nem kifizetendő, valamint ha a szerelő nem javasolja a megjavíttatást akkor nem lehet mit tenni.
  Van e rá lehetőség, hogy tényleg a társasházhoz lehessen fordulni megoldásért hogy csak a saját lakásunkra vonatkozó részt fizessük ki és ne az összes lakásét?
  Válaszát előre is köszönöm.

 10. Wera on: 5 január 2014 at 13:21

  Tisztelt Cím!
  Nagyon el vagyok keseredve, mert az ügyvéd is azt mondta, hogy a közös képviselőt csak a közgyűlés válthatja le. Törvényességi felügyelet nincs, azt csinálhat a közös képviselő amit akar. A lakók többségét nem is érdekli, mert nem fizetnek, nem érdekük a leváltás. Az a pár ember, aki fizet nem tud összefogni egy ilyen ügyben. Két éve nem volt gyűlés, semmit nem javítottak a házon és a házban csak a havi 43 000 ft-ját veszi fel a hölgy.Egy 70 éves nőről van szó, aki nagyon kedves csak éppen nem csinál semmit és lemondani sem hajlandó. Tényleg nincs megoldás?? A jegyző vagy az adóhatóság sem tehet valamit? Válaszát köszönöm.

  • SzaBi on: 6 január 2014 at 14:55

   Kedves Erika!
   Tévedés azért, hogy ne lenne felettes szerve egy közös képviselőnek. Bármilyen közgyűlési határozatot vagy döntést meg lehet támadni bíróságon. Kvázi polgári pert kell indítania a közös képviselő/társasház ellen.
   A közös képviselő pedig ELMOZDÍTHATÓ. Nincs bebetonozott pozíció. A társasházi törvény értelmében a tulajdonosok 1/10-e kérheti rendkívüli közgyűlés összehívását és ugyanez az 1/10-ed akár le is válthatja a közös képviselőt. (természetesen még ma is divat sajnos egyes kollégáknál a meghatalmazások begyűjtése, vagy az idősek maguk mellé állítása, ellel egyelőre nem lehet mit kezdeni).
   Jó hír lehet, hogy 2014. 02. 01-től a jegyzőkhöz kerül a társasházak törvényi felügyelete. Ha bármilyen konkrét segítségre lenne szüksége, keressen bátran e-mailben vagy telefonszámainkon.
   Üdvözlettel, Bihari Szabolcs

 11. Wera on: 8 augusztus 2014 at 09:31

  Kedves Szabi!
  Levele sokat segített, mert megindult az eljárás a közös képviselő ellen. Ha minden igaz akkor jövő héten a jegyző már bíróságra adja az ügyet. Egyik kérdésem az lenne, hogy érdemes-e néhány lakónak a rendőrségen is feljelentést tenni vagy ez csak összekuszálja az ügyet?
  Aztán az is érdekelne, hogy a közös költség tartozás öt év után elévül-e? Néhányan erre játszanak.
  Köszönettel: Erika

Leave a Reply:

You must be logged in to post a comment.

  Copyright ©2010 President Társasházkezelő Kft., Minden jog fenntartva.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com