Home » Featured

Több milliós bírság egy társasháznál muskátliért! Zéró tolerancia a katasztrófavédelemnél!

Written By: László on március 1, 2012 No Comment

A tűzoltók szerint a menekülő utakon tilos bármit is tárolni, így virágot sem lehet.

Az egyik  budapesti társasházat minden évben ellenőrzik tűzvédelmi szempontból. A közös képviselő szerint a jogszabálynak megfelelően most sem volt éghető, illetve a közlekedést akadályozó tárgy a folyosókon. Ennek ellenére most virágcserepek és lábtörlők miatt büntethetik meg a házat, folyosónként 60 ezer, összesen 1,5 millió forint értékben. A közös képviselő szerint idén többek között egy öklömnyi kaktuszt is felszámoltak nekik, ezt az eljárást pedig tisztességtelennek és etikátlannak tartja. Elmondása szerint a házban nyugdíjasok és kiskeresetűek élnek, a jogszabály szerint pedig nekik kell összedobniuk az összeget. Bár eleget tesznek a követelményeknek és összeszedik a virágokat, minden jogi lehetőséget megragadnak a fellebbezésre.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem virágellenesek, de fokozottan figyelniük kell arra, hogy ne legyen semmi olyan tárgy a menekülési útvonalon, ami megnehezíti a mentést, esetleg még a tűzoltók testi épségét is kockáztatja. Nem lehet előre tudni, mi akadályozza őket a mentésben: lehet, hogy valaki egyedül le tud futni a folyosón, de ha a tűzoltónak vinnie kell valakit akkora füstben, hogy ő maga is alig lát, egy kisebb tárgy is életveszélyes lehet.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban szerinte eddig is szerepelt, hogy menekülési útvonalakba ne helyezzenek el nagyobb tárgyakat, az ablakokat pedig a szellőzés miatt kell szabadon hagyni, mert ha például tűz üt ki és a füst miatt ki kell nyitni az ablakot, akkor ezt akár egy kaspó is megakadályozhatja. Mint kiemelte, így a katasztrófavédelem helyszínre érkező szakembere mérlegelés nélkül dönthet bírságról, vagyis ha tapasztal ilyet, büntetnie kell.

A közös képviselő rákérdezett az ellenőrzést végző férfinél, hogy miért nem lehet első körben figyelmeztetni, aki annyit mondott, ami jegyzőkönyvbe kerül – tehát, a lábtörlők és a virágok – azok után bizony fizetniük kell.

Az RTL KLUB riportját ide kattintva nézheti meg.

Tags: , , ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

You must be logged in to post a comment.

  Copyright ©2010 President Társasházkezelő Kft., Minden jog fenntartva.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com