Home » Lapozgató

Penészes falak

Written By: László on december 11, 2010 No Comment

Felújították, most penészesedik. A közös képviselőkhöz egyre több panasz érkezik az újonnan leszigetelt társasházak lakóitól, hogy megjelentek a penészgombák. Szakemberek szerint a lakóknak nemcsak szellőztetniük kellene sokkal többet, hanem fűteni is. Jelenleg ugyanis a fűtőtestek 80 százalékát szinte be sem kapcsolják. A családok így akarnak spórolni.

Új nyílászárók, szigetelt homlokzat és tető, több százezer forintból. Ennyibe került a panelfelújítás a kaposvári lakásokban. A konyhában és a kamrában is megjelentek a foltok – mondja az egyik nemrég leszigetelt lakás háziasszonya. A lakást néhány hónapja újították fel, a nyílászárókat is kicserélték.

– Automatikus szellőztetőket szereltettünk be a a két szobába, viszont idén télen újra megjelent a penész, amikor elkezdtünk fűteni. Ez azért szomorú, mert már kisbaba is van a lakásban – mondta Toronyiné Vörös Andrea.

A penészgomba asztmás és allergiás tüneteket is kiválthat, nemcsak a piciknél. Rajtuk kívül még több tucat lakó jelezte a közös képviselőknél, hogy penészesedik  felújított lakása. A szakemberek szerint meg kell tanulni használni a teljesen leszigetelt lakásokat. A felújítás után 30-40%-kal is kevesebbet fűtenek a lakók. A hideg falakon pedig könnyebben megjelennek a gombák. A fűtésen kívül még a szellőztetés is fontos – mondja az egyik társasházkezelő.

– A szellőztetés nem elegendő a frissen bevakolt házaknál, ha csak a szokásos ablakkitárásos szellőztetést alkalmazzuk, hanem minden házba van rendesen beépítve központi légelszívó, a pályázati kiírásokban is benne van. Ezeket működtetni kell – mondta Páder József.

Forrás: Kapos.hu

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

You must be logged in to post a comment.

  Copyright ©2010 President Társasházkezelő Kft., Minden jog fenntartva.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com