Home » Featured, Gyakori kérdések

Bár már két éve változott a Társasházi törvény, sokan nem ismerik az új szabályokat!

Written By: László on szeptember 29, 2012 No Comment

2010. évben változott a társasházi törvény, mely jelentős és fontos módosításokat hozott a lakóközösségek számára.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány általunk fontosnak ítélt változást:

1. A törvényességi felügyelet az Ügyészséghez került.

2. Ha a közös képviselő megsérti a rá irányadó szabályokat, például nem hív össze közgyűlést vagy nem végzi el a rábízott feladatokat, akár egyetlen tulajdonos is az ügyészséghez fordulhat.

3. Hat havi elmaradt közös költség tartozás esetén (nem kell hogy folyamatos hat hónap legyen!), bírósági eljárás indítható a nem fizető tulajdonos ellen.

4. A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz (pl. nagyobb felújítás) a tulajdonostársak egyhangú szavazata szükséges,  az eddigi 4/5-el szemben.

5. A munkálatokkal közvetlenül érintett tulajdonostársak legalább kétharmados hozzájárulásával végezhető az építkezés-felújítás.

6. Nagyobb társasházi közösségek (10 MFt-ot meghaladó bevételek) esetében kötelező mérlegképes könyvelő szakmai tudását igénybe vennie a tulajdonosokból alakult Számvizsgáló Bizottságnak.

7. A személyi nyilvántartás is fontos új szabály. A közös képviselőnél be kell jelenteni a tulajdonos-változást és azt is, ha máshol lakik. Ugyancsak be kell jelenteni a lakásban lakó nevét, a lakásban lakók létszámát, különösen, ha valamelyik közüzemi díjat a lakók száma szerint kell fizetni.

8. A határozatképtelen közgyűlés napjára is kitűzhető a megismételt közgyűlés. E feltételnek természetesen a meghívóban szerepelnie kell, ugyanakkor a  szervezeti és működési szabályzatban a tulajdonosok kifejezetten megtilthatják ezt.

9. Fontos a kizárólagos hatásköri szabályokon belül, hogy a felmentett közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke az új tisztségviselő megválasztásáig, de legfeljebb a felmentéstől számított kilencvenedik napig a közösség ügyeinek intézésére köteles!

Tags: ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

You must be logged in to post a comment.

  Copyright ©2010 President Társasházkezelő Kft., Minden jog fenntartva.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com